Tanker om Nose Workprøver, mål og værdier

Det er ingen hemmelighed, at jeg elsker udfordringer og prøver - specielt Nose Work-prøver!

Det er ikke det samme som, at jeg ikke bliver nervøs, eller at jeg har styr på det hele - på ingen måde. Det er heller ikke for at vinde eller få en bestemt placering.
Så hvad er det lige, der gør, at jeg synes, det er så fedt at tage til Nose Work-prøver?
Det har jeg tænkt lidt over siden sidste prøve... Men først lidt om netop den:

Det var vores til dato absolut dårligste NW3-prøve (Ja, NW-prøve i det hele taget) rent pointmæssigt, men derfor gik det nu alligevel supergodt!!!
Tre af dagens fire mål blev opfyldt, og jeg har en god forklaring - og note til træningsbogen - på hvorfor det sidste ikke gjorde - det skal der bare arbejdes (videre) på.
Vi fik 30 point og 3 fejl - en masse missede kilder, en fejlmarkering, og en enkelt fejl, jeg egentlig ikke ved, hvad var for. 
Alligevel endte det med en 3.plads i køretøjssøg og en samlet 3.plads, fordi det bare var der, niveauet lå på dagen.
Er jeg stolt af 30 point og 3 fejl? Not really… Er jeg stolt af en samlet 3.placering? Not really - det er ikke det, der betyder noget.

Til gengæld er jeg stolt af at have sat og opnået 75% af mine mål, og jeg er MEGASTOLT af min lille Minimyre, der ufortrødent knokler på trods af høj varme, kvælende luftfugtighed og manglende fund!! Det er det, det betyder noget!

Der er - heldigvis - masser at træne videre på, og vi fortsætter selvfølgelig begge ufortrødent! 

Jeg tænker, der er to veje, jeg kan gå efter en prøve som denne - enten kan jeg vælge at lægge mig ned og pive, eller jeg kan evaluere, trække læringen ud, træne videre og i øvrigt altid sætte mål, som er uafhængige af andres præstationer og inden for det, jeg selv har indflydelse på. 
Jeg vælger det sidste!!! Ingen andre end jeg er ansvarlig for vores træning - på godt og ondt!




Tilbage til hvorfor jeg synes, det er fedt at tage til NW-prøver.
Jeg ser prøverne som en mulighed for at få en status på vores træning, en mulighed for at få en fantastisk dag med min allerbedste Nose Workmakker og hyggeligt samvær med andre, der deler min passion. Og så fungerer jeg ganske enkelt bare bedst med at have mål at træne mod, og det giver prøverne mig mulighed for. 
Naturligvis vil jeg gerne gøre det så godt som muligt, alt andet ville være mærkeligt, tænker jeg, men jeg tror ikke nødvendigvis min definition af at gøre det så godt som muligt, er den samme som alle andres, og det behøver den bestemt heller ikke at være.
At gøre det så godt som muligt handler for mig i høj grad om at være fair overfor Selma, dvs jeg har gjort mit bedste for at træne og forberede hende på de setup, jeg forestiller mig, vi kan møde. Så jeg træner ikke kun at finde duften, men har også fokus på forstyrrelser (miljømæssige, dufte osv), kropskontrol, styrke, kondition, koncentration, arousal og meget mere - pakken indeholder i min optik så meget mere end bare det at kunne finde hhv lavendel, eukalyptus og anis.
At gøre mit bedste handler også om at teste de ting af, vi har arbejdet med og på, og det handler om at opnå de mål, jeg har sat for dagen, dvs jeg har sat mål, der er specifikke, målbare, ambitiøse, realistiske og tidsbestemte. Tidsbestemte giver sig selv, for jeg sætter dem for en prøve ad gangen, men de andre faktorer kigger jeg på inden hver prøve, og så har jeg tilføjet endnu et kriterie: Mine mål må kun afhænge af os, dvs jeg kan ikke sætte mig et mål, hvor jeg er afhængig af andres præstationer eller ageren.
Igen er vi tilbage til, at ansvaret er mit og ingen andres - uanset om det går godt eller mindre godt. 
En sidste vigtig ting: Jeg skriver det ned, og jeg deler det og får sparring på det. Så hvis vedkommende, jeg sender det til ikke forstår målet, er det måske ikke specifikt nok eller målbart nok eller noget tredje? Ofte ender jeg med at omformulere og gøre det mere skarpt, fordi det ganske enkelt ikke er formuleret skarpt nok. Omstændigt? Tjah, det kan godt være, det syner sådan, men det er en del af min forberedelsesproces, og det sikrer mig, at jeg kan holde fokus på det, der er vigtigt for mig, og det gør, at jeg kan tage læringen ud af prøverne og gå hjem og tilrettelægge vores videre træning efter det.

Det betyder dog på ingen måde, at jeg kun træner prøvesetup - det gør jeg faktisk utrolig sjældent! I stedet piller jeg de elementer ud, jeg gerne vil have fokus på, og så er det dem, jeg træner. Både fordi jeg synes, det virker, og fordi jeg godt kan lide at træne på den måde.

Målene for weekendens prøve er så småt begyndt at rumstere i baghovedet - jeg sætter mig ikke ned og laver dem på et bestemt tidspunkt, de skal bare være klar, inden jeg tager af sted på dagen, men oftest kommer de lidt drypvis i ugen op til. Enten i eller efter træningen, eller når jeg får tænkt over, at jeg skal til prøve. Træningen ugen op til er dog på ingen måde hverken tilfældig eller drypvis, men ganske nøje planlagt efter det behov, vi har på lige præcis det tidspunkt. 

Kommentarer

Populære opslag