Nose work med Lotta Bauer

Weekenden er som så ofte før blevet brugt på at blive klogere - denne gang på nose work.

Jeg havde fået en observatørplads på weekendkursus med svenske Lotta Bauer hos Meretes Hundeskole.

Under normale omstændigheder plejer jeg at deltage med hund, men der var ikke flere pladser tilbage, så jeg valgte at sige ja tak til en observatørplads, da jeg både gerne ville deltage, men også prøve konceptet af, og jeg blev positivt overrasket over, hvor meget jeg fik ud af at være med som observatør kontra som deltager med hund. Naturligvis fik jeg ikke øvelserne i hænderne med hund som ellers, men jeg fik mulighed for at få al info og al feed-back til alle hundeførerne med, hvilket man ikke får, når man skal koncentrere sig om egen hund, hente, bringe, gøre klar mm.
Det er to forskellige måder at deltage på, men det bliver bestemt ikke sidste gang som observatør.

I løbet af sådan en weekend kommer der enormt meget viden, og noget tager jeg med mig videre, mens andet bare er god information.
Nogle af de pointer, Lotta kom med, og som jeg vil tage med mig i min træning af både egne og andres hunde er specielt følgende:

  • Kig på hundens kommunikation i hverdagen: Hvad gør den, når den får os til at kigge under sofaen efter legetøjet? Op på køkkenborde efter stegen?
    I virkeligheden er det så simpelt, for vi forstår jeg godt, hvad hunden prøver at fortælle os i de fleste hverdagssituationer, og dem kan vi lære rigtig meget af.
  • Gå tilbage til parring ind imellem: Lad være at være bange for at parre kilden med godbid! Det er en god idé ind imellem at lave nogle parringer, både for at højne motivationen, men også for at øge forståelsen for, at det er kilden, der "betaler".
    På samme måde kan parring bruges ved ting, som man ved, hunden har svært ved, f.eks. snævre passager, trapper mm. Eller ved diffuse kilder, hvor færten eksempelvis kommer ud i modsatte ende af et rør. Hunden vil sandsynligvis markere der, men ligger der også en kødbolle, vil hunden finde ud af at arbejde sig frem til selve kødbollen/kilden.
    Hvis det derimod er noget, hunden ikke er så glad for, kan man starte med godbidssøg - hvis hunden ikke vil arbejde sig frem til godbidderne, vil den sandsynligvis heller ikke arbejde sig frem til duften, og skulle den blive bange for noget, risikerer vi, at den forbinder duften med noget farligt, hvis vi har sat duft på.
  • Tomme søg: Se på hunden, når den træder ind i et tomt søg - den ved lynhurtigt, at der ikke er noget at komme efter. Giv den derfor ikke mere end 30 sekunder i et tomt søg.
  • Spørg hunden: Prøv at se, hvordan hunden reagerer ved at træde et skridt nærmere, når den er i duften, og træd derefter et skridt tilbage for at give hunden plads at arbejde på.
  • Ved problemer med beholdersøg: Søg kun på åbne kasser, da det ofte er den indkapslede duft, der giver frustrationerne og dermed de uønskede adfærd som krads, slikken, bidden, skub osv. Og lav evt parrede søg.
Eneste problem ved ikke at have hunde med selv er, at jeg simpelthen liiige bliver nødt til at gå hjem og prøve noget af det af, når jeg kommer hjem efter sådan en kursusdag.

Flettebutikken var naturligvis også med, og salget indbragte 265 kr.


Kommentarer

Populære opslag