Vi satte næsen op efter en god dag - om Nose Work

Og dét fik vi!

Molly og jeg har i dag været på et heldagskursus i Nose Work for øvede hos Tina og Fuzzy Animals. Jeg var lidt spændt på, om vi kunne følge med, hvordan vores niveau var i forhold til de andres osv, da det Nose Work, vi kan, er fuldstændig autodidakt, men det gik supergodt, og det er heldigvis ikke helt tosset, det vi har gået og lavet.

Molly er startet op på eukalyptushydrolat, og var kun på den ene duft, hun havde kun prøvet søg med én duft ad gangen, og hun havde kun prøvet indendørssøg, så jeg følte mig ærligt lidt blank ved den fælles præsentation.
Efter præsentation stod den på teori og spørgsmål, hvor jeg fik afklaret, hvordan jeg kommer videre med en ny duft og med flere dufte pr.søg.

Til den praktiske del blev vi delt i to hold á fire - jeg kom på hold med tre andre kursister, som jeg ikke kendte i forvejen, hvilket var superfint, da det resulterede i nye sporbekendtskaber - totalt win-win!
Vores hold lagde ud med pizzakassesøg i laden. Her havde Tina lagt duften i en kasse, mens vi hentede hund, så det svarede til en duftprøve - Molly fik tre søg her, og hun ødelagde ikke en eneste pizzakasse! Jubii, hundeføreren har fattet, at der skal reageres, og det gav pote.
Derefter lavede vi søg i teorilokalet. Her var der to dufte - den kendte eukalyptus var placeret som den sværeste på køleskabslåge og lige rundt om et hjørne, hvilket drillede de tre andre hunde, og den nye lavendel var placeret noget nemmere. Den på køleskabet fandt Molly relativt hurtigt, mens den med lavendel var noget sværere - hun fandt den dog efter en del søgen.
Så var det tid til at bytte, og vores hold kom udendørs. Her var vi så heldige at have hjælper på, så Leif placerede duftene for os, så vi fortsatte med blindsøgene. Dette blev Mollys første udendørssøg, og her skulle hun lige finde ud af, hvad det hele handlede om - hun ville gerne søge i græsset, men der gik ikke lang tid, før hun fandt ud af, at hun skulle søge i stenbunken og omkring maskinen ved siden af. Første duft blev fundet, og hun søgte videre, selvom hun også syntes, det var mærkeligt, da et fund og belønning plejer at betyde, at søget er slut. Hun markerede den første duft nogle gange, og forstod så konceptet og markerede duft nummer to lige så fint.
Sidste formiddagssøg var også udendørs, og denne gang placeret på en strækning på 20-25 meter. Her var placeret tre duftkilder: To eukalyptus og en lavendel. Der blev knoklet igennem, og på intet tidspunkt gav hun op på trods af det nye og noget sværere miljø, og lavendel markerede hun absolut lige så fint som eukalyptus.
Velfortjent frokost, kage og spørgsmål var det tid til, før vi gik i gang med eftermiddagens praktiske træning.
Vores hold startede med søg i butikken, og her havde Tina gemt to dufte. Den første fandt og markede Molly hurtigt, mens den anden var noget mere udfordrende. Ikke det at lokalisere duften var sværere, men der var en KÆMPE forstyrrelse: Den var placeret lige under en masse skinddummys, som duftede virkelig, virkelig godt. Molly fik tid, og jeg havde is i maven, og det gav da også pote, og hun traf et helt bevidst valg, da hun flyttede snuden 5 cm længere ned og markerede ved kilden - dygtigste pige!


Der arbejdes koncentreret.
Foto: Tina Hougaard

Forstyrrelser der vil noget!
Foto: Tina Hougaard
  

Herefter var der et enkelt søg på et tørrestativsaggregat: Der var sat vatrondeller i klemmerne, og kun den ene var der duft på. Molly startede med at markere i midten af stativet, men da det ikke gav noget, måtte hun jo oppe sig, og det gjorde hun. En tur med snuden rundt til alle vatrondellerne, og markering på den med duft - sådan!Foto: Tina Hougaard


Dagens sidste omgang var køretøjssøg, hvilket også var første gang for Molly. Her var to kilder med eukalyptus og en med lavendel. Så snart hun fandt ud af, at det drejede sig om køretøjet og ikke det omkringliggende miljø, gik det supergodt, og overraskende nok markerede hun lavendel først på begge køretøjssøg.

Det var en superfed, inspirerende og lærerig dag, og det var utrolig spændende at se, hvordan de andre hunde arbejdede.
Jeg er kommet hjem med en masse inspiration til den videre træning, og en hund, der nu arbejder på to dufte, på flere dufte pr. søg og i alle miljøer, og min formodning om at være blank blev gjort til skamme! Nu glæder jeg mig endnu mere til at komme i gang med Selma.


Træt Molly med sin præmiemus

Kommentarer

Populære indlæg